Android Uygulama Geliştirmek için En İyi Programlama Dilleri

Günlük hayatımızda Android uygulamaları artık hayati rol oynamaktadır. Günümüzde çoğu hizmetin çevrimiçi olmasından dolayı kullanıcılar için android uygulamaları ortaya çıkmıştır. Örneğin müzik dinlediğinde , birine mesaj attığında, E-maillerini gördüğünde ve hatta yemek veya başka şeyler sipariş ettiğinde, uygulamalar sayesinde hemen hemen herşey mümkündür. Şimdi android uygulama geliştirme için en iyi programlama dillerinin bazılarından bahsedelim.

Programlama Dili Hakkında

Sisteminiz veya cihazınızla etkileşim kurmanın veya iletişim kurmanın bir yolu programlama dilleridir. Bilgisayarlar bildiğimiz gibi, ikiliyi yalnızca makine düzeyinde anlar, yani 0’lar ve 1’ler. Talimatlarımızın makine tarafından anlaşılabilir bir dile dönüştürülebilmesi için bir programlama diline ihtiyaç duyarız. Bu yüzden programlama dili, sistem veya bir cihaz üzerinde etkileşimde bulunma ve istenen eylemleri gerçekleştirmede ki rolü önemlidir.

Android cihazlar düşünüldüğünde,etkileşim kurabilmek için android uygulamalara ihtiyacımız vardır. Bu android uygulamaları geliştirmek için bir programlama dili bilmemiz gerekmektedir. Android işletim sistemi öncelikle Java’da yazılmıştır ve düşük seviyeli kitaplıkları öncelikle C++ ile yazılmıştır.

Android Uygulamaları Oluşturmak için En İyi 8 Programlama Dili

Şu anda, android uygulamalarınızı oluşturmanıza yardımcı olacak birkaç programlama dili bulunmaktadır. Android geliştirme için kullanılan en yaygın programlama dillerinden bazıları ise

Şunlardır;

1. Java

2. Kotlin


3. Dart


4. C#


5. C++


6. Python


7. Lua


8. JavaScript

Şimdi, Android uygulamalarını geliştirmek için her bir programlama dilini ayrıntılı olarak görelim.

1. Java

Android uygulama geliştirmenin resmi dili olarak Java bilinmektedir. Ancak, bu aralar Java, Kotlin olarak bilinen daha özlü ve güvenli bir dille değiştiriliyor. Google Play Store’da yayınlanan uygulamaların çoğu Java üzerine kuruludur.Bu yüzden Java önemli bir dildir.

Geniş bir dil olarak Java, işlev geçersiz kılma, yapıcılar, kapsayıcılar, sınıflar, nesneler, diziler, istisnalar, boş işaretçiler vb. gibi birçok kavramı içerir. Yeni başlayan biriyseniz ve başlaması kolay bir şey arıyorsanız, Java iyi bir seçim olmayabilir.

Java ne kadar karmaşık görünsede öğrenmek ve uygulamak için harika bir dildir. Java’yı bilmek, Nesne Yönelimli Programlama gibi kavramları anlamanıza da yardımcı olur ve JSP (Java Servis Sağlayıcı) ile sunucu uygulamaları oluşturma konusunda size üstünlük sağlar.

2. Kotlin

Kotlin, android uygulamaları geliştirmek için en trend ve popüler dillerden biridir. Daha fazla güvenlikle özlü kodlar yazmanıza olanak sağlayan açık kaynaklı bir programlama dilidir. Son zamanlarda piyasada çok fazla ilgi gören kotlin , android’e yeni başlayanlar için bu dili öğrenmeyi ve uygulamayı nispeten daha kolay buldu.

Tanınmış yemek dağıtım uygulaması olan Zomato geliştiricileri, uygulamalarını kodlamak için Kotlin’i kullanır. Zomato, Kotlin’in yardımıyla uygulamaları için kod uzunluğunu önemli ölçüde azalttı.

Kotlin, Java’ya kıyasla çok daha kolay söz dizimine sahiptir ve daha az kod satırı gerektirir. Yeni Kotlin, 2019 yılında Google tarafından resmi bir android uygulama geliştirme dili olarak ilan edildi. Kotlin, Java Sanal Makinesi üzerinde çalışabilir ve android geliştirmede zamanla Java’nın yerini alabilir.

3. Dart

Dart, Google’ın Android Uygulama geliştirme amacıyla geliştirdiği en yeni dillerden biridir. Dart’ın kararlı sürümü 2021’de piyasaya sürüldü ve şu anda piyasada çok fazla ortaya çıkıyor. Dart genellikle istemci tarafındaki uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Söz dizimi C tarzı söz dizimine benzer ve nesne yönelimli programlamayı destekler.

Dart sözdizimi diğer dillere kıyasla nispeten kolaydır ve bazı güzel UI bileşenleri geliştirmek için kullanılır. Flutter Framework nedeniyle daha popüler hale geldi. Flutter, dart ile birlikte çok platformlu uygulamaları geliştirmesiyle bilinir. Başka bir deyişle, Android, IOS ve hatta masaüstü uygulamaları gibi platformlar için uygulamalar geliştirebilirsiniz. Şu anda, dart topluluğu genişliyor ve yavaş yavaş piyasada android geliştirme için en iyi dillerden biri olarak ortaya çıkmaya hazırlanıyor.

4. C#

C# aynı zamanda android geliştirme için kullanılan en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Sözdizimi Java’ya oldukça benzer ve ayrıca C#, Java’ya benzer çöp toplama sağlar. C# durumunda, belirgin bir çöp toplama aracı nedeniyle bellek sızıntısı olasılığı daha düşüktür.

C#, platform desteğinin olmaması nedeniyle android geliştirmede önemli ölçüde istikrarlı bir konum sağlayamadı. İlk günlerde C# yalnızca Windows gibi .NET çerçeve sistemlerinde destekleyiciydi. Xamarin ve Unity’nin gelmesiyle bu sorun da çözüldü. Xamarin ve Unity, android uygulamalarının C3 yardımıyla kodlanmasına yardımcı olan bir android SDK sağlar. C# ile Xamarin, platformlar arası uygulamalar geliştirmek için kullanılır. Aynı zamanda Unity, platformlar arası oyunlar geliştirmesiyle de oldukça iyi biliniyor.

5. C++

C++, android uygulamaları geliştirmek için Android Native Development Kit’i (NDK) kullanır. Bir uygulama oluşturmak için hem C++ hem de NDK gerekir. Sözdizimi oldukça karmaşık hale gelir ve bazı şeyler C++ çekirdek kitaplıkları hakkında kapsamlı bilgi gerektirir. Yani, C++ yerine Java veya Kotlin’e gidebilirsiniz.

6. Python

Python, mükemmel android uygulamaları oluşturmanın başka bir yoludur. Ancak, python kullanarak yerel özellikler sağlayamazsınız. Python’da android uygulamaları daha hızlı oluşturmanıza yardımcı olan “Kivy” adında bir kitaplığınız var. Python, ancak güçlü bir dildir, yine de Android Geliştirme için kullanmamanızı tavsiye ederim çünkü diğer dillere göre çok uygun değil.

7. Lua

Lua bugünlerde çok popüler değil ama yine de android uygulamaları geliştirmek için iyi bir alternatif. Esas olarak, yerel android uygulamaları geliştirmek için özellikler sağlayan Corona SDK ile birlikte kullanılır. Corona Simulator ve Corona Native ile karşımıza çıkıyor.

Corona SDK’yı öğrenmesi kolaydır, ancak öncelikle grafik uygulamalar ve oyunlar geliştirmek için kullanılır. Ayrıca yerel uygulamalarınızı geliştirmek için de kullanabilirsiniz.

8. JavaScript

JavaScript, çoğu web geliştiricisine oldukça aşinadır. En yaygın olarak web geliştirmeleri için kullanılır ve geliştiricilerin çoğu bu istemci tarafı betik dilinin farkındadır. JavaScript’in React, Vue ve Angular gibi çeşitli çerçeveleri vardır. Bu çerçeveleri android uygulamaları geliştirmek için bile kullanabilirsiniz.

Bunlara iki iyi örnek, Javascript ve HTML kullanan ve size çapraz platformlar için uygulamalar oluşturma özelliği sağlayan React Native ve Ionic’tir. Android geliştirmeye atlamak isteyen bir web geliştiricisiyseniz, geliştirme için en iyi yol olarak React Native veya Ionic’i kullanmaktır.

Neden Kotlin?

Kotlin, daha önce tartışıldığı gibi, artık google tarafından android geliştirmenin resmi dili olarak kabul ediliyor. Sadece resmi dil değil, aynı zamanda öğrenmesi oldukça basit ve anlaşılması kolaydır. Kotlin tarafından yazılan kodlar oldukça kısa ve güvenlidir. Kotlin kodlarını yazarken noktalı virgül konusunda endişelenmenize gerek yok. Boş gösterici istisnası basitçe ‘!’ işaret.

Kotlin Üzerinden Oluşturulan Uygulama

Kotlin bugünlerde en popüler dillerden biri ve birçok uygulama geliştiricisi bile uygulamalarını geliştirmek için Kotlin’i kullanıyor. İyi bir örnek, uygulamalarının kod uzunluğunu azaltmak ve onu özlü ve güvenli hale getirmek için Kotlin’i kullanan Zomato’dur.

Özet’le bu bilgiler sayesinde ;

1- Android uygulamaları geliştirmemizde bize destek olan programlama dillerinin gösterilmesi

2-Programlama dillerinin nasıl çalıştığının gösterilmesi,


3-Android geliştirme için kullanılan en iyi 8 programlama dilinin gösterilmesi,


4-Programlama dillerinin ayrıntılarını görürken ,Android geliştirme için nasıl kullanıldığınında gösterilmesi,


5-Android geliştirmede Kotlin kullanmanın faydalarının gösterilmesi